De Teelt

 

De chrysant is van nature een mooie herfstbloem die in vele kleuren voorkomt. Dat wil zeggen dat de plant pas een bloemknop gaat maken als de dagen korter, dus donkerder worden. Omdat wij chrysanten jaarrond telen, wordt de natuur ( de herfst ) in de kas nagebootst.

De eerste week na het planten wordt een stekje met lampen belicht. Deze periode wordt “de lange dag periode /  de vegatieve periode“ genoemd. Wij hebben een zeer hoog belichtingsniveau in onze kas ( 130 micromol ) hierdoor ontstaat veel groeikracht in de plant en een mooi uniform gewas. Na 10 tot 14 dagen  gaat de plant “de korte dag periode / generatieve periode” in, dit houdt in dat de plant 12 uur per dag donker wordt gehouden ( ook in de zomer ) zodat de bloemknopvorming tot stand kan komen.

 

Hieronder zijn foto’s van alle teeltstadia te zien:

 

Voordat de stekken worden geplant, wordt de grond eerst bewerkt met de frees. Het planten van de stekken gaat automatisch met een pootmachine.

 

 

Bij ons op het bedrijf worden insecten in chrysanten biologisch bestreden. Dit houdt in dat er tegen ongewenste insecten ( die schade aanbrengen aan de planten ) natuurlijke vijanden worden uitgezet in het jonge gewas.

 

 

Het verwijderen van de hoofdknop. Deze knop wordt verwijderd, omdat deze eerder bloeit dan de andere knoppen. De hoofdknop zou reeds uitgebloeid zijn als de andere knoppen in bloei komen.

 

 

In de kas worden de chrysanten met een knipper geknipt en met een bos van 5 takken gaan de bloemen via een lopende band onder het pad naar de schuur waar ze verder verwerkt worden.

 

 

Het hoezen van de bossen chrysanten in de schuur.

 

 

De karren met bloemen verzendklaar voor transport.

 

 

[

De bloemen worden getransporteerd naar een van de vestigingen van Flora Holland

 

Rellebel