05-01-2012

Nieuwsbrief januari 2012

Nieuwsbrief januari  2012

 

Knallend het nieuwe jaar in!

 

We sluiten 2011 af met mooie bloemenprijzen. Een groot contrast met vorig jaar toen heel europa vol sneeuw lag en bloemenprijzen in het dal zaten. Op de kwekerij zijn de doelen in 2011 gehaald, een redelijke middenprijs en een stevige productie. De jaargemiddeldeprijs kwam wel met pieken en dalen tot stand, maar dat hoort nu eenmaal bij de bloemen. Ook op het  gebied van energie liep het de laatste maanden goed. Door het uitblijven van kou hebben we aanzienlijk minder energie verbruikt als vorig najaar. Gasprijzen zijn nu ook normaal te noemen, niet extreem hoog ( rond de 22 ct per kuub)

 

De winter teeltronde staat er goed op. Door dun te planten houden we de bloemen uniform en zwaar van gewicht. De gevaarlijkste tijd voor slecht blad is weer geweest ( afkloppen) alleen voor Sunny Euro is het nog oppassen. 

 

In het voorjaar gaan we tijdelijk stoppen met aanvoer van het ras Baltica. De combinatie van half Baltica en half Euro Sunny past niet goed. We hopen en verwachten na de zomer terug te komen met meer Baltica zodat we de combinatie teelt  van Euro Sunny en Baltica niet meer hebben. Dan kunnen we nog beter inspelen op kwaliteit van het ras Baltica.

Tot die tijd planten we wat extra Euro Wit in de plaats van Baltica . We telen Euro Wit al sinds 1998. Sinds een collega met grote aantallen Euro Wit een half jaar geleden is gestopt, gaat dit ras goed mee in de prijs.

Het ras Gabbana is nu een klein jaar op de markt, en gaat redelijk mee met vergelijkbare soorten, het moet echter wel iets beter worden wil het interessant blijven voor ons.

 

We telen nu al drie en half jaar op de nieuwe tuin, en we kunnen wel stellen dat we qua prijsvorming een slechte start hadden. ( en met ons ook de rest van de chrysantenkwekers) Maar er zit elk jaar leuke vooruitgang in en we gaan er tegenaan om die vooruitgang in 2012 ook weer waar te maken!

 

Rellebel